Engelska FA-cupen

I England är fotboll överlägset den allra största sporten och detta har gjort att det finns otroligt många olika klubbar att spela i eller följa. Många städer har fler än en klubb och bara i London hör till exempel fem av de 20 Premier League-klubbarna hemma. Det höga antalet klubbar har gjort att man varje år anordnar en riktigt stor turnering där lag från olika ligor får chansen att ställas mot varandra för att utse den ultimata vinnaren. Ligan heter FA-cupen och anses vara den äldsta fotbollstävlingen i världen, då den första upplagan kan dateras ända till år 1871.

Turneringen spelas i sex rundor, där lagen lottas mot varandra i specifika enkelmöten där vinst är det enda alternativet för att ta sig vidare. Inför detta har lagen ifrån de absolut lägsta ligorna redan mött varandra och gjort upp om de 32 platserna som finns tillgängliga. Förutom dessa lag deltar även de 48 lagen som vanligtvis spelar i League One och League Two, vilket motsvarar division 1 och 2 i den engelska fotbollen. Efter denna runda återstår 40 lag som under den andra omgången halveras en ytterligare gång.

I den tredje omgången fylls det på med nya lag och det är här som lagen från Premier League och The Championship kommer. Antalet lag blir då 64 och efter detta fortsätter man genom ytterligare fyra omgångar halvera antalet lag tills det endast är två kvar som ställs mot varandra i den stora finalen. Vinnaren i denna match får inte bara en mängd ära, utan även en direktplats i Europa League, vilket kan vara en otroligt stor sak för ett lag i en lägre liga.

I årets upplaga av FA-cupen har man hittills kommit fram till den femte omgången, där det är 16 lag kvar och matcherna i denna omgång spelas under nästa helg. Samtliga lag som är kvar spelar till vardags i Premier League eller The Championship, men det händer ibland att lag från riktigt låga ligor hänger med en bra bit i tävlingen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *