Eriksen åter på plan och tillbaka i Premier League

Den engelska fotbollsligan kryllar av spelare från alla möjliga nationaliteter – vissa med en starkare koppling till fotbollen än andra. Ett land som har överraskande många spelade stationerade här är Danmark. I skrivande stund återfinns femton danska spelare i Premier League enligt statistiksidan Soccerway.com.

Ett av de nytillkomna namnen på denna lista är Christian Eriksen, som i slutet av januari skrev på ett kontrakt med Brentford för den pågående säsongen. Detta är dock inte han första tur i den engelska ligan, utan han var en fast spelare i Tottenham mellan åren 2013 och 2019.

Hans första officiella framträdande i laget skedde den 26 februari, vilket även markerar hans första fotbollsmatch på en väldigt lång tid. I helgen gjorde Eriksen även comeback i det danska landslaget efter de dramatiska händelserna under EM i fjol som ligger bakom hans långa frånvaro på planen.

I den inledande gruppspelsmatchen mot Finland kollapsade 30-åringen på plan och fick hjärt- och lungräddning av läkare på plats. Det bekräftades senare att Christian drabbats av hjärtstopp och en defibrillator opererades senare in. I samband med händelsen bröts matchen, men återupptogs sedan efter ett par timmar, någonting som UEFA fick en del kritik för. Dock ska det ha varit Eriksens önskan att hans lag spelade vidare utan honom. Danmark gick förlorande ur EM-kampen, men tog sig därefter hela vägen till semifinal på Wembley i London.

Bilderna på den medvetslöse spelaren berörde hela fotbollsvärlden och när han under lördagen byttes in i träningslandskampen mot Nederländerna möttes ha av stående ovationer på Amsterdam Arena, som var Eriksens hemma-arena under åren i Ajax. Det dröjde inte heller länge innan hans medverkan på planen fick utdelning då han efter drygt två minuters spel kunde sätta 2-3. Trots att matchen slutade 4-2 till Nederländerna blev detta en stor vinst för det danska laget, som nu har sin stjärna åter och välbehållen.

Comments are closed.